Tuesday, February 27, 2007

Agadir

Dat was een schitterende tocht met leuke avonturen.We stopten in een dorp om brood te kopen.Daar kwam een man naar ons toe en wilde ons meenemen naar zijn cooperatie,waar een bepaald soort olie wordt gemaakt,hele dure.
Eigenlijk waren we niet zo benieuwd,maar we lieten ons meelokken.
Stel je voor jongens,midden op een groot stoffig , zanderig stuk grond staan een rijtje gebouwtjes.Als je dichter bij komt zie je dat er piepe kleine winkeltjes in zijn,met allerlei praktische handelswaar.Water,brood,eieren,snoepjes, melk etc.In het laatste gebouwtje zaten een stuk of twaalf vrouwen op de grond,bonen te pellen.Eigenlijk geen bonen,maar een soort noten die daar eindeloos veel groeien.Ieder voor zich heeft een grote steen voor zich en in de hand een kleinere.In een klap slaan ze de noot kapot en dan valt de dop en de pit gewoon op de grond .Twee vrouwen zamelen de bergjes op en zoeken het uit.De doppen worden gedroogd en voor het aanmaken van het vuur gebruikt en de blanke pitten worden fijngemalen met een steen en dan zie je de olie eruit komen.Allemaal handwerk,1 dirham per uur. Ik ben ertussen gaan zitten en een van die vrouwen leende me haar steen.Nou jongens het is net als voor het eerst koeien melken,ik sla hoogstens op mijn duim,maar de pit blijft heel. Ze lachten me goedmoedig uit en die meneer kon nog net voorkomen,dat ik er een in mijn mond stak.De pitten zijn heel bitter.Alleen als je s morgens ziek wakker wordt,moet je er op kauwen zo lang als je kan en dan uitspugen,je bent gegarandeerd weer beter.
Natuurlijk hebben we een flesje gekocht,de olie smaakt lekker en schijnt fantastisch voor je huid te zijn. Voor Bob en mij komt de redding natuurlijk te laat,maar wie interesse heeft komt maar een beetje bij ons ophalen.
We zijn naar Agadir geweest en hebben er even rond gekeken en op de terugweg heb ik Bob bij een kappertje naar binnen geduwd.Die kerel bleef maar knippen ,kapsel Robert.Nou,die hoeft voorlopig niet weer.Kosten 30 dirham oftewel drie euro.Bob keek in de spiegel en zei: Als Wilma mij ziet,weet ze hoe Robert er over dertig jaar uit zal zien.
Foto wordt t.z.t. voor publikatie vrij gegeven.Ik vind het wel grappig hoor,het groeit er trouwens vlug weer aan.
De camping is prettig,alleen lijkt het wel of we besmettelijk zijn,want wij staan helemaal alleen,vooraan staan de meesten op een kluitje.
We hebben vandaag voor het eerst gezwommen.Beetje pittig,maar nu gaan we elke dag,het water is heerlijk zacht.De zon is er elke dag en elke avond wordt het weer koud.
Hier kunnen we het lang uithouden,dit is een heerlijk vakantieoord. Dank jullie wel voor de berichtjes,heerlijk om te lezen.

Friday, February 23, 2007

Agadir

Morgen gaan we naar Agadir en daar blijven we voorlopig.
We hebben hier nog en paar gezellige Nederlanders ontmoet op de camping en daar hebben we een fikse wandeling mee gemaakt. Dat zijn ook zwervers eerste klas en dat praat natuurlijk gezellig.Jammer genoeg zijn ze nu weer vertrokken.
Vanmorgen vroeg hebben we Linda gesproken,want de kleine is vandaag een jaar.
Wat gaat dat allemaal hard jongens!
Els,je bericht gelezen,zijn benieuwd wat je nieuwe baan inhoud.
Groetjes allemaal

Wednesday, February 21, 2007

vliegen

Na twee honderd kilometers vonden we het wel genoeg en zijn we beland in the middle of nowhere.Halverwege hoorden we een geweldig kabaal achter onze auto.Even stoppen ,even kijken,o dear,neuswiel reed ook mee,daar is nu niet veel meer van over,helaas.Van ellende wil het niet meer draaien,maar de caravan kan er nog op rusten
.Onze camping heet La Calme en kalm is het.Geiten en schapen en nu moet ik jullie ook nog even het verhaal van de vlieg vertellen. We zaten lekker lui in onze stoelen en ineens zie ik een vlieg op mijn blote been landen Hij wandelde helemaal naar beneden__wat voor een vlieg toch een rot end is! en trippelde naar mijn kleine teentje.Ik vond dat knap brutaal,maar liet het toch even toe Ineens zie ik,dat ie uit alle macht tussen mijn tenen wil kruipen,ik zeg nog,laat dat,maar hij werd steeds fanatieker,fladderde met zijn vleugeltjes en ging helemaal op de kop staan.Ik zei nog,dat ik mijn voeten net gewassen had met zeep van de Aldi,maar het ging maar door.Ik vertelde ook nog dat dit een Hollandse teen was en geen Marokkaanse __met kerrie_,maar nu kwam de aanval in alle hevigheid en daar kreeg ik kromme tenen van.
Er was eens een vlieg!!!!!!!
Bob zei dat ie ook nog een verhaal over een vlieg wist,zo zielig.Ik werd nieuwsgierig en wilde het mijne ervan weten.
Bob keek heel droevig en zei toen met een grafstem Hij kon niet vliegen!!!
Ik was verbijsterd.
En toen vroeg ik,hoe is het afgelopen?
Nou,hij had nog gesolliciteerd bij de KLM,maar afgewezen!Nou vraag ik je. Hij had geen aerodynamische vleugels.
Bob heeft em nog voorbij zien komen in een minirolstoel van de gemeente en jullie zien hoe we meeleven met de levens in Marokko.
We lopen momenteel door de soeks en ik heb een paar sandalen gekocht.
Ik kreeg er 20 dirham af en twee zoenen erbij.Doe me dat maar eens na!!
We gaan ,nou weer terug naar de camping,die vol staat met hele speciazle notenbomen.Marokko is beroemd voor de olie die ze eruit persen.Heel goed voor de huid.
De geiten klimmen er de boom voor in.

Monday, February 19, 2007

we gaan weer on the move

We gaan toch weer een deurtje verder. De mimosa staat bijna in bloei.
We willen nu wel eens wat van de cultuur zien;dus gaan we richting Agadir.Hier aan de kust zie je verder niets.
Vandaag kwam ik op de toilet,gadverdarrie,weer alles smerig.daar heb ik aan een franse dame gevraagd of ze me even wilde helpen met een tekst om in de plee te plakken!Ik had op mijn beste Frans het volgende geschreven/
Mesdames!
La couleur de votre excretimentes ne me intereste pas, s.v.p. Nettoier!!!!Maar dat was die dame te grijs;dus heeft ze voor mij een keurig verzoekje geschreven om de toilet schoon achter te laten.Nou ja;ik was natuurlijk spinnijdig;maar Bob zegt;als dit niet aankomt;dan komt ook een pissige boodschap niet aan.Dus heb ik het netjes gehouden.Als nu weer zo een kakmadame neerhurkt boven het gat ziet ze gelijk het briefje op ooghoogte!
Morgen gaan we toch weg;maar wie weet treft het nog doel bij die dame.
Wat internet betreft,weet ik niet hoe het gaat,zo gauw het gaat melden we ons weer.
Dank voor de gezellige comments,dat is voedsel voor onze ziel,we missen jullie!!!!

Sunday, February 18, 2007

Markt

Dat hebben we geweten,de dorpsmarkt van Qualidia.De markt werd gehouden op een oneffen terrein,met grote brokken steen;, dwars door de paden heen.In een soort Berbertent zaten veel kerels op de grond,lekker thee te slurpen.Bob zei/ kijk Connie hier heb je het marktcafe . Ik ben even naar de kruiden gaan kijken.Daar zat een koopman,op de grond,om hem heen de kruiden op hoopjes op kranten.Zijn vieze grote teen zat op een milimeter na in de kerrie.Daar wil ik zo graag foto s van maken,maar ik durf niet.Na de markt kwamen we Duitsers van de camping tegen,die lekker zaten te eten.Daar zijn we bij aangeschoven en hebben hetzelfde besteld Tajine met vlees en wortels uien en zalige kruiden erin.Daarbij een glas mint thee en het was zoveel,we konden het niet open dat wil wat zeggen,want Bob is een grage eter.45 dirham !
We kregen aan tafel bezoek van een klein brutaal schoenpoetsertje.
Eerst zeiden we nee,je bent veel te duur.Maar toen hij met zijn prijs zakte tot drie dirham mocht hij aan het werk.Het lollige was,dat hij er een soort show van maakte,de borstel vloog achter mijn schoen en weer terug op een gekke manier en dan keek hij of we wel lachten.Ik wilde een foto van hem maken,maar meteen schreeuwde hij Tien dirham.Nee natuurlijk.Hij was ook tevreden met een flinke homp brood.Heerlijk ventje.
Onder onze tafel,dus op het kruis lag een kat lekker te pitten
Vanmorgen hebben we flamingo s gezien,spierwitte.Lekker langs het strand gewandeld en genoten van al dat moois,de woeste golven en de vele lava silhouetten.Vandaag was het pannekoeken dag,lekker hoor.

Saturday, February 17, 2007

Atai

Atai is hier het woord voor thee.Die is hier toch zo lekker.Behalve groene thee doen ze er ook mint in en heeeeeeeeeeeeeel veel suiker!!
Vandaag ga ik proberen of ik het ergens kan vinden.Pasgeleden bestelde ik een glas thee en ik vroeg erbij,Marokkaans.
Die kreeg ik dus,maar niet voordat zij er van had gedronken om te keuren.Dat is voor ons doen natuurlijk gek,maar zij vond dat heel gewoon.We gaan vandaag naar de markt en vanmiddag proberen we een duik in zee.
Alfons,ik beloof,ik kom niet in mijn nakie terug.Folks, we verheugen ons altijd op de commentaren.We kijken voor alle zekerheid ook nog even naar de hotmail Het is mooi weer.Nina,we think about you and we hope everything turns out fine.
Chris,doe je even de groeten aan Hilde en Johan.
liefs allemaal,van ons tweetjes

Wednesday, February 14, 2007

vandaag,gewoon effe babbelen

We hebben goed gekozen,het is hier heerlijk,temp 23 graden.We ondervinden wel wat last van visverkopers,die hun vis aan ons proberen te slijten.Ze kunnen nogal aandringen en ik wil het netjes houden.Gister heeft een vent me lelijk afgezet en nou baal ik van die kerels.We hebben een mooie tocht van twee uren gemaakt hier in de omgeving.Sommige stukken zien er hier uit als een maanlandschap.Alleen maar witte kale stenen,zover als het oog kan rijken. Op dat weggetje liepen twee dames en een wilde graag meerijden Ze kroop achterin en stak me een hand toe.Die was helemaal bruin van de hennip.Ze zat helemaal bibberig in elkaar en ze begreep,dat ze stop moest zeggen als ze bij haar huis was.Na een kilometer of drie wilde ze eruit.Ze pakte mijn hand en gaf er een kus op , zo lief. Ik had nog een plaid achterin liggen en die heb ik om haar schouders geslagen.Ze was er echt blij mee.Volgens mij had ze een zieke moeder.Ik wordt soms akelig van mezelf.Wij hebben zo tamelijk alles en zo een vrouwtje alleen de kleren die ze aan heeft.De doorsnee Marokkaan krijgt een jas voor het leven,als die oud zijn,ziet de jas er ook niet meer uit,allemaal luchtgaatjes!
Vandaag zijn we even naar een grote stad hier in de buurt geweest en onderweg hebben we drie liftende scholieren meegenomen.Die lopen ook rustig vier vijf kilometer.Ze vonden het prachtig en eerlijk gezegd ,wij ook.Wat zijn ze mooi om te zien en ze lachen zoveel,daar kan een mens zich aan warmen.Veel van hun ouders strompelen met een paar koeien of schapen de hele dag langs de weg,wat een uitzichtloos bestaan.de koeien zijn zo mager en vreselijk vies.Maar het is hun trotse bezit en ze passen er goed op.Ik heb goed opgelet,ze hebben niets bij zich,geen drinken ,geen eten,ik krijg het er benauwd van

Ik weet nu al,dat ,als ik straks bij Reen kom ik eerst kleren moet kopen,want als er een komt bedelen om een broek of trui, dankrijgt hij er een :Ben al twee lange broeken een plaid en een bus chocoladepoeder lichter geworden.
Gister kwam een geuniformeerde man ons welkom heten in Marokko en daarna vroeg hij of we misschie chocolade voor zijn kinderen hadden.Nee,dat hadden we niet ,maar wel poeder.Hij graaide de bus uit mijn handen,stopte em gauw in zijn tas en gaf me daarne een stevige hand.Daarna maakte hij een soort korte buiging met de hand op zijn hart.Fijn om mee te maken.
Ik hoop dat zijn kleintjes het lusten.Zo,uitgebabbeld,ga nog even kijken naar de commentaren,daarnet lukt het even niet.

Sunday, February 11, 2007

Qualidia

Vanmorgenvroeg vol moed in de auto gestapt.Het motertje ronkte lekker en Bob had al weer helemaal uitgevonden hoe we moesten rijden.Nou ja,lang verhal kort,nee dus!We wilden door een stukje binnenland,maar kwamen toch op de oceaan route terecht.Niks geen spijt van,prachtige route en veel te zien.Het is overal mooi groen en de mensen zijn hier aan het oogsten.Spierwitte knolletjes en dikke uien en grote wortels.Ezels volbeladen,met er boven op een driftig schoppende berijder.Je zou denken,dat het arme beest door de hoeven gaat,zo zwaar beladen ze die beesten.Ik was bezig de kaart te bestuderen en zag,dat we een camping voorbij zouden komen.Waarom niet even kijken?Nou,we staan er netjes geparkeerd en we vinden het hier fijn . Een prive afgeschermd plekje,zon en schaduw en vreselijk goedkoop.
Vanavond brengt een kerel ons een Jajine met kip en wortels en uien en wij slenteren intussen lekker hier rond in het dorp.De stapels fruit en groenten die te koop worden aangeboden lonken aan alle kanten.Het liefst nam ik er een duik in,midden in!Kleien afwijking van mij.Ons kleine dorpje heet Qualidia en het heeft twee internet toestanden.Dat kost 2,5 euro per tien uur,dus ik kan maar raak tikken.
Reen,naar de pomp lopen doen we niet,maar we zijn wat blij met dat gekke ding.
Kan Gerd even jouw telefoonnummer in het ziekenhuis via internet aan ons doorgeven?
Laat ze deze keer maar eens goed naar je kijken,wij zijn blij dat je daar bent.Heel veel sterkte!

Saturday, February 10, 2007

Hoera,de auto doet het weer!

Vanmorgen hadden Bob en ik dezelfde gedachte,nml,even naar de garage rijden op de fiets om te kijken of er nog iets van de auto over was.
Daar stond ie in alle gloria te ronken.Wij blij.De rekening was half zo duur als voorspeld,dus dat was de tweede meevaller.Het grote probleem voor deze garage was,dat ze niet verwachtten dat bij een auto van twee en een half jaar oud en 60.000 km op de teller de waterpomp kapot gaat.
We hebben em bij ons en een leek kan zien,dat ie stuk is ,dus wij ook!
Morgen gaan we weer een stukkie verder naar beneden,zo op de hoogte van Marakesch,maar dan aan de kust.We beginnen de stad hier al aardig te kennen.ER wonen hier veel mensen die een eigen handeltje hebben.Vanmorgen zag ik er een die in tweede hands gympies handelde volgens Bob inclusief voetschimmel.
Vanavond gaan we op snor naar een pizzaboer.We waren toch allebei een beetje aangeslagen met die autogeschiedenis en we hadden er vanmorgen weinig fedusie in dat het goed zou komen,maar nu horen we van alle kanten dat iedereen zijn auto hier laat repareren.Lekker goedkoop en goeie service.In deze stad barst het van de internetcafees maar nu we verder gaan geef ik geen garantie,dat we zo vlot weer iets vinden.Denk maar zo,geen bericht,goed bericht.
liefs,Bob en Connie

Thursday, February 08, 2007

Waterpomp

Gisteravond werd er aan onze deur geklopt.Twee mannen uit Casablanka brachten ons de pomp.De auto is nu in de garage en het zal ongeveer drie dagen duren!

Wednesday, February 07, 2007

Sardientjes

Gisteravond zijn we weer eens lekker aan de zwerf gegaan en kwamen we terecht bij de visafslag van El Jadida.daar vlak bij was en soortement restaurantje.Gerd was vast gillend weggelopen,plastik tafelkleedjes,veel rotzooi op de grond en veel geschreeuw en lawaai.We lieten ons naar binnen lokken,comlpeet met fietsen en al en ze begrepen dat we sardientjes wilden eten.
Een niet al te schone dame zette ons twee bordjes met vers gehakte groente voor en een schaaltje met dipsaus.Verder twee knapperigge broden in een mandje en even later kregen we een heel bord vol sardientjes,heerlijk bruin gebakken.Het was de bedoeling eigenlijk,dat we ze met de vingers zouden opeten,maar dat ging wat moeilijk met de groentesla.Dus kregen we een vork.Halverwege kwam een van de jongens,steekt letterlijk zijn vingers in Bob zijn bord,graait er een visje af en pelt de huid eraf.En met een grote grijns zei hij Manche!!.dat was zo lollig,Bob at em gewoon op en dankte hartelijk voor de bewezen dienst.Het smaakte echt heerlijk.De stemming was top.Vier jongens zaten vlak om ons heen en keken naar iedere hap die we naar binnen stopten.We kregen natuurlijk vieze vingers maar geen nood.Een van hen had een mini pakje zeeppoeder in zijn hand en er was een klein(gruwelijk vies) fontijntje.Onze handen mochten we afdrogen met een papieren - in vieren gescheurde- place mats.
Alsof we de koningklijke familie waren,zo werden we daarna uitgeleide gedaan.Kosten voor al dit heerlijks?350 dirham,oftewel 3,5 euro.
Vandaag gaan ze wat lejkkers voor ons klaar maken onder zo een stenen schaal met puntdeksel Charine of tahine.We laten ons graag verrassen.Trouwens ,Annelies,wat heb je ons een plezier gedaan met die wok.We hebben gelijk die maaltijd klaar gemaakt,alleen een beetje andere groenten,maar dat maakt niets uit.Hier verkopen ze geen varkensvlees,dus eten we uitsluitend bief.Als ik voor vijf euro koop kan ik met gemak twee maaltijden klaar maken.
We hebben voor Roelien een mooi cadeau gevonden en lekker ver in de caravan verstopt.Iets echts Marokkaans.Jammer dames Bik,dat jullie zo een uitgesproken eigen smaak hebben,ik zie hier zoveel moois,wat ik graag voor jullie zou willen kopen.De zilversmeden kunnen er hier wat van.
Nina,ik breng graag kruiden voor je mee,als je wilt Ik koop ze nu zelf ook en Bob vind het eten nu wel tien keer zo lekker.
Gelukkig,dat Milly weer beter is,geef ze maar een dikke pakkerd van ons.We missen onze drie kleine meisjes wel.,verheugen ons er op om ze weer eens even te kunnen knuffelen.
Hoe gaat het Gregorie??
Amerika zou me nog foto's sturen,zodat ik die kleine man ook aan iedereen kan laten zien .Van Katie heb ik nog foto's,van vorig jaar en van Ilse en Nathalie bendes op de computer.
Saskia,de laatste foto's die we bij jou hebben gemaakt zijn zo mooi.
Reen,het geeft toch een gek veilig gevoel,dat je ons kan bereiken.
Wat had ik jou graag zien eten in die tent.We hebben natuurlijk in Mexico ook zulke toestanden meegemaakt en daar zijn we ook levend uitgekomen.
Vandaag of morgen wordt de auto gemaakt,gister kwam een kerel van de anwb uit Casablanca
onze groene kaart ophalen,want de pomp moet door de douane worden ingeklaard.
Eind van de week gaan we weer aan de zwerf.We vervelen ons geen seconde.
van mijn leven heb ik nog nooit zulke groentemarkten gezien.hele straten staan vol met primitieve karretjes en liggen letterlijk vol met troep.Ik heb ook wel gezien,dat ze het gedeeltelijk ook wel weer opruimen.
Wordt vervolgd.

Saturday, February 03, 2007

Ons nieuwe nummer in Marokko is als volgt:
076 84 04 80
Het landennummer is ons even niet bekend,dat horen we nog wel.
Vanmorgen hadden we een afspraak met een Marokkaan,die ons uitnodigde voor de koffie,maar we hebben hem niet gezien.De man sprak ons aan,want hij hoorde ons Nederlands praten.
Hij had het over Nederland,wat een democratie is en dat was zo prima in zijn ogen.
We zijn maar aan de zwerf gegaan op de fiets en we kijken onze ogen uit .Armoe en rijkdom liggen hier scherp naast elkaar.Eigenlijk is er maar een armoe en een rijkdom,er is niets tussen,
De armoe is pijnlijk om naar te kijken.
Moeders met kleintjes,die zitten op de straat op een stuk karton,met hangende kop en de hand vragend.
Een keer zat er een moeder met een iets ouder kind en eerst zei ik nee,maar dat snoetje keek zo teleurgesteld en toen ben ik teruggegaan en gaf haar een banaan.Die glimlach vergeet ik niet meer,zo stralend.
We zien,dat er met gemak zaken zouden kunnen veranderen.De vuilnis op straat bijvoorbeeld.Vandaag zagen we diverse keren jonge mendsen hun rotzooi zo op straat gooien.
Waar je ook loopt,ruik je poep en urine en verrotte vuilnis,zelfs op het strand.Dat hoeft toch niet?
Maar de mensen zijn beleefd en uiterst vriendelijk .Dat is een fijne ervaring.
De temperatuur schommelt tussen de 18 en 20 graden .Het is hier best vol te houden.dat zal ook nog wel even moeten,onze waterpomp is onderweg en zal in de loop van volgende week aankomen. Verder geen nieuws,we lopen en fietsen heel veel.
Zonder auto moet je wel!

Friday, February 02, 2007

Pechvogels

Hier zitten we dan met onze kapotte auto.
Opeens begon er op het dashboard een waarschuwing te branden STOP Koelvloeistof bijvullen.
Dat hebben we gedaan en gauw weer naar de camping.Daar bleek dat de vloeistof al weer half op was,na een rit van vijf kilometer.
Er zijn hier geen VW garages,dus kwamen we terecht bij een Renault dealer.Na vier uren zoeken vonden ze een kapotte waterpomp.Onderdelen hebben ze niet.We hebben nu een bericht gestuurd naar de ANWB Alarmcentrale en wachten nu in lijdzaamheid af wat er gaat gebeuren.We zitten hier al een uur,maar er is nog geen antwoord binnen gekomen.
Het leven is hier verder prima uit te houden,we praten nu veel Frans,want die verschijnen hier in horden als toeristen ,met hun campers.
We eten cous_cous,wat ik nu zelf kan maken en de meest vreemde groenten die ons prima smaakt
Danielle,ik heb van die paarse soort bieten klaargemaakt,eerst in stukjes gehakt en toen in olie gebakken.Dat hebben we bij jou ook wel eens gegeten.
Laat eens wat van jullie horen via dit blog!!!!
Wij groeten jullie

Followers

Blog Archive

About Me

My photo
Annen, Drenthe, Netherlands
Was altijd een harde werker, heb veel tijd in mijn patienten geinvesteerd, cursussen gevolgd. Veel plezier gehad in mijn werk. In mijn vrije tijd veel aan sport gedaan. Diepzeeduiken, surfen, fitnissen, fietsen en wandelen. Genoten van mijn twee kinderen. Af en toe een biosje pikken, matig televisie kijken, lees graag de krant en heb altijd wel een boek waar ik in bezig ben.. Maak mijn huis schoon omdat het moet, kan niet tegen rotzooi of een vies huis. Hou van dieren, kijk dus graag naar Animal planet. Wil eigenlijk graag een kat maar zolang we grote reizen maken kan dat niet. Ik hou ook veel van bloemen en een mooie tuin. Mijn achterplaatsje lijkt er dus niet op maar we leven hier met z'n tweetjes en Bob wil tegels. Ben een tevreden mens. Hoop dat ik nog een poosje mee mag draaien.