Tuesday, February 27, 2007

Agadir

Dat was een schitterende tocht met leuke avonturen.We stopten in een dorp om brood te kopen.Daar kwam een man naar ons toe en wilde ons meenemen naar zijn cooperatie,waar een bepaald soort olie wordt gemaakt,hele dure.
Eigenlijk waren we niet zo benieuwd,maar we lieten ons meelokken.
Stel je voor jongens,midden op een groot stoffig , zanderig stuk grond staan een rijtje gebouwtjes.Als je dichter bij komt zie je dat er piepe kleine winkeltjes in zijn,met allerlei praktische handelswaar.Water,brood,eieren,snoepjes, melk etc.In het laatste gebouwtje zaten een stuk of twaalf vrouwen op de grond,bonen te pellen.Eigenlijk geen bonen,maar een soort noten die daar eindeloos veel groeien.Ieder voor zich heeft een grote steen voor zich en in de hand een kleinere.In een klap slaan ze de noot kapot en dan valt de dop en de pit gewoon op de grond .Twee vrouwen zamelen de bergjes op en zoeken het uit.De doppen worden gedroogd en voor het aanmaken van het vuur gebruikt en de blanke pitten worden fijngemalen met een steen en dan zie je de olie eruit komen.Allemaal handwerk,1 dirham per uur. Ik ben ertussen gaan zitten en een van die vrouwen leende me haar steen.Nou jongens het is net als voor het eerst koeien melken,ik sla hoogstens op mijn duim,maar de pit blijft heel. Ze lachten me goedmoedig uit en die meneer kon nog net voorkomen,dat ik er een in mijn mond stak.De pitten zijn heel bitter.Alleen als je s morgens ziek wakker wordt,moet je er op kauwen zo lang als je kan en dan uitspugen,je bent gegarandeerd weer beter.
Natuurlijk hebben we een flesje gekocht,de olie smaakt lekker en schijnt fantastisch voor je huid te zijn. Voor Bob en mij komt de redding natuurlijk te laat,maar wie interesse heeft komt maar een beetje bij ons ophalen.
We zijn naar Agadir geweest en hebben er even rond gekeken en op de terugweg heb ik Bob bij een kappertje naar binnen geduwd.Die kerel bleef maar knippen ,kapsel Robert.Nou,die hoeft voorlopig niet weer.Kosten 30 dirham oftewel drie euro.Bob keek in de spiegel en zei: Als Wilma mij ziet,weet ze hoe Robert er over dertig jaar uit zal zien.
Foto wordt t.z.t. voor publikatie vrij gegeven.Ik vind het wel grappig hoor,het groeit er trouwens vlug weer aan.
De camping is prettig,alleen lijkt het wel of we besmettelijk zijn,want wij staan helemaal alleen,vooraan staan de meesten op een kluitje.
We hebben vandaag voor het eerst gezwommen.Beetje pittig,maar nu gaan we elke dag,het water is heerlijk zacht.De zon is er elke dag en elke avond wordt het weer koud.
Hier kunnen we het lang uithouden,dit is een heerlijk vakantieoord. Dank jullie wel voor de berichtjes,heerlijk om te lezen.

Followers

Blog Archive

About Me

My photo
Annen, Drenthe, Netherlands
Was altijd een harde werker, heb veel tijd in mijn patienten geinvesteerd, cursussen gevolgd. Veel plezier gehad in mijn werk. In mijn vrije tijd veel aan sport gedaan. Diepzeeduiken, surfen, fitnissen, fietsen en wandelen. Genoten van mijn twee kinderen. Af en toe een biosje pikken, matig televisie kijken, lees graag de krant en heb altijd wel een boek waar ik in bezig ben.. Maak mijn huis schoon omdat het moet, kan niet tegen rotzooi of een vies huis. Hou van dieren, kijk dus graag naar Animal planet. Wil eigenlijk graag een kat maar zolang we grote reizen maken kan dat niet. Ik hou ook veel van bloemen en een mooie tuin. Mijn achterplaatsje lijkt er dus niet op maar we leven hier met z'n tweetjes en Bob wil tegels. Ben een tevreden mens. Hoop dat ik nog een poosje mee mag draaien.